Glasvezel internet

==> aan deze pagina wordt nog gewerkt <==

 

Wat is Glasvezel internet?

info volgt

Wat is breedband?

Info volgt

Wat is een bewoners initiatief?

Het doel van een bewonersinitiatief is het om de vraag van bewoners binnen een wijk of gemeente om een aansluiting op het glasvezelnet te bundelen. Het initiatief wil bereiken we dat:

  • De verschillende wijken op korte termijn worden aangesloten in plaats van over (waarschijnlijk) vele jaren;
  • Bewoners kosten kunnen besparen door diensten die vrijwel iedereen wil (telefoon, tv/radio en internet) af te nemen via één kanaal dat toekomst zeker is;
  • De bewoners geen aansluitingskosten hoeven betalen;
  • Er nieuwe initiatieven in de wijk van de grond kunnen komen, zoals wijk-, dorp- of stadtv, camerabewaking van onveilige plekken, doktersconsulten en zorgopafstand, etc.

Het doel van een bewoners initiatief is gehaald als 40% (in sommige gevallen maar 30%) van alle huishoudens zich heeft aangemeld.

KPN Telecom is, nadat het Reggefiber heeft overgenomen, een van de grootste partijen die glasvezel aanlegt in Nederland. Regefiber liedt in 2011 op haar website het volgende lezen:

“Vijf miljoen woningen aansluiten op glasvezel, dat is natuurlijk niet niks. Waar moeten we beginnen? Dat ligt ook een beetje aan u. Overal in Nederland ontstaan enthousiaste initiatieven van bewoners, die zelf aan de slag gaan om zo snel mogelijk een glasvezelnetwerk in hun woonplaats te realiseren. Hoewel het nog jaren zal duren voordat iedereen een aansluiting heeft, geven we voorrang aan gemeenten waar ze glasvezel graag zien komen.”

Hoe ziet een bewoners coöperatie er uit en hoe werkt dat?

Info volgt