Begrippen lijst

Smart city / Smart cities: Het begrip “Smart city” is op dit moment nog een vaag begrip. Er niet niet een enkele en eenduidige definitie voor. Veel steden noemen zich al een “Smart City” als ze het stad centrum voorzien hebben van Wifi en lang bepaalde straten intelligente lantaarnpalen geplaatst hebben. Maar dat is natuurlijk inhoudelijk te karig.
Zelfs de Engels talige Wikipedia Smart City pagina geeft, net als die van het Smart Cities Council, toe er voorlopig nog niet te zijn.

Hier onder zullen we proberen om dit groeiende begrip te vangen in een voorlopige, zich in de komende tijd steeds verder evoluerende, definitie.

Een Smart City (slimme stad) is de stad die standvastig op zoek is naar een nieuw stedelijke management model, in staat om volledig te voldoen aan de behoeften van zijn inwoners op het gebied van mobiliteit, stedenbouw, overheid, economie, energie, milieu, veerkracht, veiligheid, onderwijs en gezondheidszorg; het hebben stimuleren en actief promoten van innovatie en technologie door een slimme en collaboratieve samenleving als een transversale as.
Voor meer informatie en onderwerpen van en over Smart Cities bezoek de website Smartcities.nl

Oorzaken en uitdagingen

Bevolkingsgroei:
Nu de wereldbevolking blijft groeien van de huidige 7 miljard naar een voorspelde 9 miljard in maar 20 tot 35 jaar, zullen elke dag meer en meer mensen verhuizen naar steden.
Er zijn zelfs deskundigen die voorspellen
dat de wereld stedelijke bevolking zal verdubbelen tegen 2050 – en dat betekent dat we elk jaar het equivalent van zeven New York Steden toevoegen op onze planeet. Nu onze planeet steeds meer stedelijke gebieden ontwikkeld zullen deze steden slimmer moeten worden. Om deze grootschalige verstedelijking te kunnen handelen, zullen we steeds meer nieuwe manieren moeten vinden om de complexiteit te beheren, de efficiëntie te verhogen, kosten te verlagen, en om de kwaliteit van leven te verbeteren.

Met deze snelle groei voor ons:

  • stel als onze steden konden spreken. Als ze ons live van status updates kunnen voorzien van verkeerspatronen, vervuiling, parkeerplaatsen, water, energie en licht.
  • Stel je voor hoe dat soort informatie de economische en ecologische gezondheid van de stad voor de bewoners en bezoekers kunnen verbeteren.
  • Stel je voor hoe het de arbeidsomstandigheden en productiviteit van de mensen die de stad te bevolken kunnen beïnvloeden en verbeteren.

Opkomende technologieën zijn klaar om onze stedelijke omgevingen opnieuw vorm te geven. Met behulp van ultralow power sensoren, draadloze netwerken en weben mobiele toepassingen worden Smart Cities werkelijkheid.

Transport:
Iedereen kan observeren dat met de toename van de bevolking er soms geen doorkomen meer aan is, een zgn “gridlock”. Hiervoor moeten oplossingen komen.

“De wereldwijde gridlock crisis zaleconomische groei en ons vermogen om voedsel en gezondheidszorg te leveren verstikken [en] onze levenskwaliteit zal aanzienlijk worden aangetast.”  Bill Ford, Executive Chairman, Ford Motor Company

In de toekomst zullen alle voertuigen met elkaar verbonden zijn en met elkaar spreken. Dan kunnen mensen een parkeerplaats op hun bestemming en worden automatisch doorverwezen naar de snelste route op basis van realtime data van alle voertuigen en hun geplande route de auto’s die voor hen wordt verzonden.

Een belangrijk aspect zal een Smart Parking Ecosystem zijn dat alle belangrijke spelers in het systeem integreert: van automobilisten, parkeerplaatsen en parkermeters of systemen tot de middenstand en steden als ook universiteiten, luchthavens en winkelcentra. Voor het beheer van de werkelijke vraag en aanbod van parkeerplaatsen zullen steden en automobilisten middels slimme systemen vervoer beslissingen te nemen.

nnn